„Meditând asupra esențialului” – A. Exupery

Standard

„Sunt unii care fac paradă de sentimentele lor și ar vrea să te facă să crezi că ard zi și noapte. Mint însă.
Minte santinela de pe ziduri care-ți cântă zi și noapte dragostea ei pentru oraș. Ea preferă orașului supa de fiecare seară.
Minte poetul care zi și noapte îți vorbește despre beția poemului. Dacă i se întâmplă să-l doară vreodată burta, puțin îi mai pasă de toate poemele.
Minte îndrăgostitul care pretinde că zi și noapte e bântuit de imaginea iubitei sale. Un purice ce-l pișcă l-ar face s-o uite. Sau poate plictiseala, și ar căsca, nemaigândindu-se la ea.
Minte călătorul care pretinde că zi și noapte se îmbată de descoperirile lui, căci, dacă hula este mai puternică îl vei vedea vărsând.
Minte cucernicul care pretinde că zi și noapte îl contemplă pe Domnul. Căci divinitatea dispare câteodată din fața privirilor lui, așa cum dispare marea. Și-l vei vedea mai uscat decât o plajă pietroasă.
Mint aceia ce-și plâng mortul zi și noapte. Pentru ce l-ar plânge zi și noapte, dacă nu-l iubeau zi și noapte? Căci aveau clipe de ceartă, sau de oboseală, sau de plăceri în afara dragostei. Desigur, cel mort este mai prezent decât cel viu, căci, împlinindu-se, îl contempli în afara contradicțiilor. Dar ești necredincios, chiar și morților tăi.
Mint toți aceștia, căci își reneagă orele de goliciune și nu au înțeles nimic. Te fac să te îndoiești de tine, căci, auzindu-i cum își afirmă fervoarea, crezi în permanența lor și, la rândul tău, roșind de goliciunea ta, îți schimbi vocea și chipul atunci când ești în doliu, fiindcă te simți privit…
Dar nu cunosc nimic în afara plictiselii  care să poată fi permanent. Iar plictiseala îți vine din infirmitatea sufletului tău, care nu știe să citească nicio imagine dincolo de materiale. Asemenea aceluia care privește materialul jocului de șah, fără a-și da seama că o problemă se află ascunsă în el. Dar dacă, din timp în timp, îți este acordată, ca răsplată a fidelității în crisalidă, clipa de iluminare a santinelei, sau a poetului, sau a credinciosului sau a îndrăgostitului, sau a călătorului, nu te plânge că nu contempli în permanență imaginea care le poartă. Căci există imagini atât de arzătoare încât îi mistuie pe cei ce le contemplă. 
Nu poți avea o sărbătoare în fiecare zi.”

Citadela, Antoine de Saint Exupery

Reclame

Despre rubenbucoiu

Salut :) Bine ai venit pe blogul meu. Intr-o toamna, cu 2 zile inainte de inceperea scolii, atunci a inceput totul... ba chiar mai repede de acel septembrie. Dupa ce am invatat sa merg am perseverat in fiecare anotimp...eu, calatorru (Ruben Bucoiu)

Un răspuns »

  1. Pingback: “Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.” :) | călătorru'

...comentează, hai! :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s