Marin Sorescu: „Scriu pentru mine.” :)

Standard

„De ce? Pentru cine? Răspunsul nu e decît unul singur: scriu pentru mine. Sunt singurul public al gîndurilor. Să fim lucizi: cine ne poate înțelege, cînd noi înșine nu ne înțelegem decît fragmentar, pînă la mînă, pînă la brîu? Iată de ce poezia trebuie să fie sinceră – numai așa te poți traduce exact, numai așa te poți reconstitui, ca melcul drumul de la casă și înapoi, după urmele albe lăsate pe frunze. E și greu de altfel să nu fi sincer (și din cauza asta mulți nici nu sunt sinceri: e prea ușor), cînd îți propui să dialoghezi numai cu tine, știind, așa cum am spus, că ești singurul interesat în discuție.”
[…]
„Cred tot mai puternic în poetul care posedă o vastă cultură, capabil numai el de concentrări și stilizări pînă la esență și formulă. Trebuie spulberat mitul boemului pușlama, al cântărețului ignorant „nealterat”, un individ pe care mi-l închipui bîjbînd printre noțiuni, trăind numai din propriile-i „revelații” ca bețivul din sughițuri.
Sînt prin urmare pentru poezia care-și pune problemele mari ale omului, fără a se angaja să răspundă mecanic la ele (în sensul naivo-idilic, pedagogico-educativ, patetico-fanfaron). Poezia nu poate declanșa nici războiul, nu poate încheia nici pacea. Istoria omenirii e o dovadă elocventă în acest sens. Sînt prin urmare pentru poezia instrument de cunoaștere a omului ca om. Asta nu se poate face decît în însingurare, pe baza meditației dezinteresate, sincere și profunde. Nu știu să existe ceva mai individual decît gestul artistic.”

M.S. – POSTFAȚĂ (la Tinerețea lui Don Qujote)

Reclame

Despre rubenbucoiu

Salut :) Bine ai venit pe blogul meu. Intr-o toamna, cu 2 zile inainte de inceperea scolii, atunci a inceput totul... ba chiar mai repede de acel septembrie. Dupa ce am invatat sa merg am perseverat in fiecare anotimp...eu, calatorru (Ruben Bucoiu)

2 răspunsuri »

...comentează, hai! :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.