„…în naufragiul acesta al singurătăţii aglomerate”, 26 februarie 2011, Danemarca

Standard

februarie 2011februarie 2011 (1)

Am promis A.Damei că o să caut caietul să văd în ce context am pus pe hârtie „printre balamalele zborului.” Am descoperit că eram în Danemarca, în Aarhus mai exact, într-o cafenea Baresso, iar scrierea de dinainte, precum şi cea de după nu prea are nimic a face cu îngerii de niciun fel, fie ei ai istoriei, de vreo nuanţă colorată sau alta, îngeri răi sau buni…pană de înger, sau în pană de înger.  Era în februarie 2011, după cum am scris mai sus, după cum am găsit scris în caiet…

Îmi plăcea să merg acolo în zilele în care eram liber, sâmbăta sau duminica. Stăteam ore întregi cu faţa spre stradă, urmărind oraşul, oamenii, forfota, cu ochii în vreo carte, sorbind la răstimpuri din cafeaua care se răcea între timp, cu pixul înfipt în caiet. Printre calcule în lupta cu viitorul, printre scrierile cu tentă de jurnal filosofico-(meta)fizic (am constatat tentinţa asta atunci când scriu în proză) deviam către poezie, nu doar că mă lăsam purtat, dar încercam să vâslesc spre apele ce au neapărat pe ele, în ele şi „pluta” şi ” oceanul fanteziei”, vorba lui Nichita.

Cafeaua era bună… în cană mare, iar apă lângă ea era la discreţie, gratis… 🙂

baresso

8 răspunsuri »

 1. Apreciez… De fapt, nici nu știu ce cuvinte să aștern acum aici.
  Eu încă nu înțeleg cum ai scris poemul aproape cu cuvintele lui Walter Benjamin despre Angelus Novus, dacă tu nu ai văzut tabloul. Nici comentariul nu l-ai citit pe undeva, pe aiurea?
  Îți dai seama că o asemenea coincidență e prea șocantă. Dorin Mureșan spunea că e ofensator pentru cititor să-i descrii atât de exact tabloul.
  În fine, dacă e vorba și de 26 februarie, după cum am văzut în fotografie, atunci mă las de orice încercări de înțelegere rațională. Data asta are pentru mine o semnificație irațională.

  Trimite-mi fotografiile astea! Iar următorul volum, publică-l cu manuscrisele scanate! Încercuiești poezia, și oamenii mai au la dispoziție tot felul de adnotări. E un mijloc nou de comunicare. 🙂

  • Nu este ofensator să descrii tabloul cu pricina. Eu nu cunosc tabloul și nu l-am văzut niciodată până ce nu ați făcut trimitere la el. E ofensator să explici atât de clar ceva și să mai pui și în paranteză, ca și cum ai vrea să-i dai mură-n gură cititorului explicația ta. Lasă-l pe cititor să-și găsească explicația proprie. Fie că e vorba de un tablou exterior sau unul interior.

 2. Detaliile astea le vad acum…Mereu aduc mici modificari atunci cand transcriu. Inainte, mai demult, daca aveam timp transcriam la scurt timp, din caiet pe blog – elanul inceputului – uneori chiar in aceeasi zi. Am constatat ca e bine sa las textele uneori ca sa le vad a doua zi, sau dupa mai multe zile cu alti ochi, sa ma detasez putin si sa le modific daca mi se pare necesar. Nu e singurul text care in caiet arata intr-un fel si pe blog putin altfel.

   • Le, le…uneori, pe unele…pe altele..ne, ne…si-apoi n-am mai facut niciodata de-astea pana acum, nu le-am mai asezat intr-un volum niciodata inainte…n-am stiut cat de adanc tre’ sa cioplesc…nici acum nu stiu inca…
    Am auzit ca nimic nu poate inlocui experienta…le voi alege, le voi ciopli pe unele, nu le voi ciopli pe altele, le voi aseza…iar de vor fi cioplite, alese, asezate „bine” sau „rau”…voi afla cu siguranta dupa…

   • Ar fi bine să stea mult și să treacă pe la cei inițiați deja într-ale poeziei (nu neapărat pe la mine), oricât de mult ar durea tăietura (că știu că e ca-n carne). Înainte de a-și publica Federeii, prietenul meu, Nicolae Avram, și-a trimis volumul lui O Nimigean, care i l-a făcut praf și pulbere. Nicu era pe punctul de a-l scoate. A fost nevoit să-l rescrie și a dat astfel una dintre cele mai bune cărți de poezie din literatura contemporană.

...comentează, hai! :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.