deci (nu) pentru mine

Standard

îşi vizitează prietenul la spital iar acesta din urmă îi mulţumeşte. îmi imaginez două situaţii diferite care stărnesc în cel vizitat 2 reacţii:

1. în urma mulţumirii vizitatorul răspunde: o, nu e nevoie să-mi mulţumeşti, e datoria mea de prieten, aşa se cade, aşa e frumos…şi-atunci cel vizitat zambeşte puţin forţat, evident nemulţumit de raspuns. deci nu a venit pentru mine, e venit pentru că trebuia să vină, aşa ca să-şi facă datoria, din obligaţie…

2. în urma mulţumirii vizitatorul răspunde: o, a fost plăcerea mea! de data asta poate că celui vizitat îi trece prin cap…”atunci a venit pentru plăcerea lui sau pentru plăcerea mea?” sau pentru plăcerea noastră reciprocă? (John Piper- Let the Nations be Glad)

cat de asemănătoare e viaţa în multele ei situaţii. mă căsătoresc pentru fericirea mea sau pentru fericirea soţiei mele? aş tinde să zic că primul interes pe care-l caut e al meu, fiind în felul acesta cat se poate de egoist. mai există pe lume altruism, sau e doar o manifestare subtilă a egoismului? atunci cand cautarea interesului meu împlineşte şi interesul tău, egoismul meu e unul etic 🙂

daca urmăresc binele oraşului în care locuiesc, ştiind că de fericirea lui atarnă şi fericirea mea, oare nu-mi urmăresc în primul rand propriul interes fără să fac un lucru rău…

oare Pastorul nu îşi paşte oile în păşuni verzi şi le duce la ape de odihnă „din pricina Numelui Său” prima dată şi doar mai apoi pentru odihna şi satisfacţia oilor? cu cat mai interesat e ca reputaţia lui să fie mai bună, cu atat nevoile oilor sunt mai satisfăcute!

oare dacă vreau să învăţ să-mi iubesc aproapele, nu trebuie mai întai să mă iubesc pe mine? sau ştiu să mă iubesc în mod instinctiv?

am fost oarecum furios cand am citit si inteles ca Dumnezeu nu mă iubeşte cel mai mult pe mine, ci se iubeşte cel mai mult pe El. El nu e idolatru. El nu calcă prima şi cea mai mare poruncă din Lege. iubindu-se pe El cel mai mult, in valoarea net superioară ce o are, El mă iubeşte pe mine. urmărindu-şi reputaţia îmi urmăreşte binele suprem pentru că cu cat sunt mai implinit şi mai bucuros datorită Lui cu atat îl voi lăuda mai mult, deci scopul Lui prim e împlinit.

tot ce face El deci, (nu) pentru mine face!

4 răspunsuri »

 1. clar. cum ai putea sa iubesti pe altcineva daca nu stii sa te iubesti pe tine?
  defapt iubim pe altii asa cum ne iubim pe noi insine. altfel nici nu avem cum.
  primul vizitator traieste dupa reguli impuse de altii. egoismul lui e dictat din exterior.
  al doilea traieste dupa propriile reguli. este un egoism dictat din interior. ce face face pentru sufletul lui.
  ar putea exista un al treilea care sa spuna : mi-a facut placere si iti multumesc ca ma-i primit.
  si un al patrulea care ar putea spune: mi-a facut placere, iti multumesc ca ma-i primit si ma bucur daca ti-a facut placere.

  dar, pentru moa, mai exista o categorie pe care o suport cel mai putin si care imi urca sangele la cap. acestia ar raspunde in felul urmator :”am vrut sa-ti fac placere” . iar eu :”multumesc , ma simt onorata” iar in gand „cine dracu te crezi?”
  acest tip de vizitatori care isi imagineaza ce i-ar face placere vizitatului imi plac cel mai putin. acestia sunt femeile care fac curatenie in biroul barbatului pentru ca a vrut sa ii faca placere dar defapt fac mai multa dezordine. acestia sunt barbatii care isi satisfac nevoile in cuplu imaginandu-si ca le satisface pe ale partenerei ( „am vrut sa-ti fac placere” ). deobicei nici macar nu verifica daca i-a facut sau nu placere, daca i-ar face sau nu placere sa faca ce isi imagineaza ei. acestia ma enerveaza cel mai mult. astia nici macar nu sunt constienti de egoismul lor.
  acestia sunt oamenii de care ma feresc cel mai mult. acestia sunt cei mai inconstienti oameni de pe planeta. acestia se vor supara ingrozitor cand vor constata ca nu este asa, ca nu mi-a facut nici o placere actiunea lor, dar, nici macar atunci nu vor realiza ca ceea ce au facut a fost dictat de egoismul nemasurat care ii caracterizeaza ci vor spune ca am eu o problema, ca sunt nerecunoscatoare, caaaaa………………cine mai stie ce.

 2. fac sex din obligatie cu tine;
  fac sex pentru ca imi place sa fac cu tine;
  fac sex pentru ca imi place sa fac sex cu tine si tu doresti asta;
  facem sex pentru ca vrem si ne place.

  fac sex cu tine pentru ca iti place tie. in curand vor dori sa li se ridice statuie.
  cam astea ar fi.

  mai este o categorie.
  mi-ai spus ca ti-ar place sa faci sex cu mine, fac sex cu tine pentru ca iti place si daca tie iti place imi place si mie. mai rar. :))
  adica. ea: „mi-ar place sa mergem la mare” el nu e un fan al marii dar spune: „am sa merg impreuna cu tine la mare, pentru ca daca iti place tie imi place si mie” :).
  sunt cei care se hranesc din fericirea altora si sunt constienti ca langa o femeie/ barbat fericit (a ) se simt si ei la fel. e legea bumerangului. ceea ce dai aceea primesti. ei stiu ca sunt egoisti. si nu au pretentia ulterior de statui ridicate si de multumiri adresate.

...comentează, hai! :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.